Rabu, 24 Ogos 2011

Kemanisan iman itu..

Alhamdulillah walhamdulillah walhamdulillah. alhamdulillah hari ni, 24 ramadhan 1432H. Allah memberi nikmat untuk merasai ramadhan kali ni dan inshaAllah, ramadhan terakhir di bumi syam(jordan) ini. Dalam menjalani rutin harian hidup, diri kita sentiasa diuji dan diuji, tarbiah oleh Allah buat hambaNya yang dikasihi dan disayangi. Diuji dengan perasaan, diuji dengan keletihan fizikal, diuji dengan kekusutan fikiran,"penatnya kelas hari ni pagi sampai petang, gap 15 minit je, masak lambat sikit blh?", ada pula yang merungut "sorry, tak dapat datang, ada hal..lain kali ye" kadang-kadang menguji nilai ukhuwah sesama akhawat.


Namun, ujian Allah tak pernah membawa kerugian, ujian yang diberi membawa kita untuk menguji sejauh mana usaha kita untuk membawa bekalan kita untuk akhirat nanti, khususnya dalam berusaha mencapai redha Allah dalam rutin harian kita.


"Dan barangsiapa menghendaki kehidupan akhirat dan berusaha ke arah itu dengan bersungguh-sungguh, sedangkan dia beriman, maka mereka itulah orang yang usahanya dibalas dengan baik" Al-Isra':19


Bagaimana nilai ukhwah itu terserap bila mana setiap individunya berusaha untuk mendapatkan hasil yang terbaik untuk bertemu tuhanNya. Mungkin ada kalanya tersalah sangka dengan sikap dan perangai certain akhawat yang kelihatan tidak produktif dalam amalannya. Namun, pandangan mata yang melihat, Allah jua yang menilai hitam putihnya, berat dan ringan nya amalan seseorang. Di sini, nilai mahabbah fillah membawa potensi besar untuk mewujudkan ikatan sesama akhawat yang kukuh dan utuh. Dan nilai ukhuwah ini sangat menitikberatkan kekuatan iman itu sendiri. Sebagaimana hadith rasulullah saw..

Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”
(al-Bukhari)


Jikalau dititipkan sirah sahabat-sahabat r.a mereka bersama dan bersatu di sebabkan dua tali yang mengikat mereka, iaitu, tali keimanan dan tali ukhuwah islamiyah. Tegurlah sahabat dengan kerana kasihnya kita terhadap sahabat kita, di situ kemanisan iman dapat dicicipi. Bantulah dia andai dirinya tak mampu untuk melakukannya di waktu itu. Mungkin dirinya sudah melakukan di tahap yang semaksima nya mungkin namun masih menampakkan kekurangan.
Alhamdulillah, indahnya ukhwah yang bersulam cinta dan kasih pada Rabb nya.

Namun, pada setiap individu, setiap diri masing-masing ada kelebihan dan kelemahan. Berusaha lah sebaik mungkin untuk memberi yang terbaik. Akhirat itu pasti datang dan janji Allah itu pasti. Apakah sudah cukup dengan amalan-amalan harian?
Sudah memadai untuk bertemu Tuhanmu?Di sebalik kemanisan iman ini juga, kita melihat ramai nya saudara-saudara kita yang mengalami kemelutan ekonomi, peperangan, pembunuhan jiwa, kemunduran, dan lain-lain. Mata yang memandang, berat lagi bahu memikul. Sedarkah kita, tiap saat saudara kita di Somalia, di Yaman, di Syria yang sedang diulit dengan kelaparan dan das-das tembakan? di Palestin yang tak pernah-pernah surut merasai penderitaan? Masihkah kita yang berada selesa dan mendapat nikmat secukupnya berpeluk tubuh, membiarkan saudara-saudara kita dalam sengsara?..tiada apa pun sumbangan untuk mereka?.. Andai tak mampu untuk ke sana, ringankanlah tangan untuk membantu walaupun cuma derma, ataupun sedikit masa dan tenaga untuk mendoakan dan mengimpikan untuk membantu mereka.

Suburkan iman di dada, lahirkannya pada lidah dan amal kita. Menyubur cinta di dalam ukhuwah sesama sahabat dan saudara-saudara kita, inshaAllah, bersama merasai kemanisan iman (halawatul iman) =)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan